Experiment fabulos în Suedia despre utopia socialismului! Mai simplu de atât, nici că se putea!


Am citit undeva povestea aceasta, o scriu și eu pentru alții. S-a întâmplat în Suedia. Un profesor de economie de la un colegiu a declarat că nu a picat vreodată pe cineva la examen, dar a picat, la un moment dat, o grupă întreagă.

Acea clasă a insistat că socialismul este funcțional și că nimeni nu ar trebui să fie sărac și nimeni bogat, ci toată lumea EGALĂ! Profesorul le-a spus, „OK, vom face în grupa aceasta un experiment asupra socialismului. Se va face media tuturor notelor și fiecare va primi aceeași notă, astfel încât niciunul nu va pica și niciunul nu va primi, evident, nota maximă.”

După primul test, notele au fost adunate și împărțite la numărul de studenți…și toți au primit un 8.Studenții care au studiat intens au fost supărați, dar cei care au învățat mai puțin au fost bucuroși peste măsură. Cum cel de-al doilea test se apropia, studenții care studiaseră puțin au învățat și mai puțin, iar cei care studiaseră mai intens și-au spus că și ei vor o „pomană”, așa încât și ei au studiat mai puțin. Media celui de-al doilea test a fost 6! Nimeni nu mai era fericit. Când a fost dat al treilea test, media notelor a fost 4.

Notele nu au fost crescătoare deoarece au apărut certurile, acuzațiile, ura și nimeni nu a vrut să învețe pentru beneficiul altuia. Spre marea surpriză a studenților, toți au picat. Profesorul le-a spus că socialismul va eșua, în final, deoarece atunci când recompensa este mare, efortul pentru a avea succes este, în mod firesc, mare. Dar când statul nu mai acordă acea recompensă, nimeni nu va încerca sau va dori să aibă succes.

Nu putea exista o explicație mai simplă. Iată un scurt paragraf care sintetizează totul:

„Nu se poate legifera ca săracul să fie liber, iar bogatul în afara libertății. Ceea ce primește o persoană, fără a fi muncit pentru aceasta, trebuie produs de cineva, care, la rândul ei, nu primește întreaga recompensă pentru ceea ce a muncit. Statul nu poate da cuiva ceva, fără să fi luat mai înainte de la altcineva. Când jumătate din populație vede că poate să nu muncească, pentru că cealaltă jumătate va avea grijă de ea și când jumătatea care a muncit realizează că nu are sens să mai muncească, pentru că alții sunt beneficiarii muncii lor, atunci, dragii mei, acesta este sfârșitul oricărei națiuni. Nu poți multiplica bogăția împărțind același lucru la mai mulți.

Iar de aici până la comunism și ororile lui nu a mai fost decât un pas, iar supraviețuitorii acestuia pot povesti, așa cum o fac și în ACEST VOLUM DOCUMENT, ceea ce nostalgicii fără minte nu vor să audă!

Cătălin Dumitriu

108 gânduri despre „Experiment fabulos în Suedia despre utopia socialismului! Mai simplu de atât, nici că se putea!

Adăugă-le pe ale tale

  1. Ok.Dar in super-capitalismul occidental cat de corect vi se pare că primii 100 de miliardari ai planetei dețin o avere cumulata echivalenta cu cea a 3,5 miliarde de oameni (1/2 din populația totală a globului) ??!!

    Apreciază

    1. Unde mai gasesti astazi super capitalism occidental? Pana si in tara care a fost motorul capitalismului s-au luptat la presedentie comunista Hillary (sustinuta de comunistul Obama) cu capitalistul Trump, dupa ce in prealabil comunista Hillary l-a eliminat pe super-comunistul Bernie Sanders prin metode pur KGB-iste. Mare noroc ca a astigat Trump si intr-un an a reusit sa repuna pe picioare economia americana, dar nu se stie cat va dura si acolo, mama bolshevicilor este tot timpul gravida!

      Apreciază

  2. Comentariile sunt de prisos. Indivizi mult mai inteligenti si cunoscatori ai ambelor sisteme au concluzionat cu mult timp inainte : Atat comunismul cat si capitalismul sunt un esec.Ei au motivat economic si social cauzele. Eu am alta motivatie a esecului celor doua sisteme : Amandoua au fost create de aceeasi grupare care a dorit subordonarea planetei. Marx, Enghels si Lenin sunt parintii comunismului, iar Rothschild, Rockefeller si Soros sunt artizanii si sustinatorii neocapitalismului actual, raspandit in toata lumea occidentala. Nu este ciudat ca toti sunt de aceeasi etnie ? Nici unii dintre acestia nu a dorit binele tuturor ci puterea absoluta. Deci trebuie sa fii naiv sa crezi ca va genera binele tuturor. Idiotii care justifica nivelul de trai ridicat din SUA,Germania,Anglia,Franta, uita sa ia in calcul jafurile infaptuite de aceste tari asupra altora, asa cum au facut-o si asupra Romaniei in ultimii 27 ani. Tarile neocapitaliste, fara jefuirea altor tari, pe diverse cai, sunt falimentare. O societate fara moralitate este falimentara.

    Apreciat de 2 persoane

  3. Deci articolul este de bun simt pentru minimul de inteligenta dar se pare ca unii tot tâmpiți au rămas. … ce smiley sa pun ca nu e nici măcar amuzant. .. . E jale …

    Apreciază

  4. Nu pot condamna societatea *socialistă*care ar avea în centrul atenției grija față de om, un trai decent, asigurarea sănătății, condiții umane în fabrici și întreprinderi, un respect pentru muncă și o repartizare echitabilă, după munca depusă.(Atenție! Când conducătorii acestei societăți s-au îmbuiobat au uitat de poporul care i-a votat) Trecând la capitalism, nu sunt cel care spune să luăm de la bogați și să dăm la săraci, dar nu se poate justifica exorbitantele averi pe care le-au dobândit și le câștigă oligarhii pe seama muncii celor mulți. Aici este ceva putred, iar aceastei răni de nesuportat trebuie să i se găsească un leac. Așa cum am spus mai sus, repartizarea veniturilor să se facă după efort și calitatea muncii, ori nu-i echitabil ca un șef din sectorul financiar să aibă 50.000 / 100.000 euro pe lună iar cei din societatea de jos să nu atingă nici 400 de Euro pe lună. Așa că lupta de calsă pe care au susținut-o cei trei Marx, Enghels și Lenin nu va disparea, iar goana după înavuțire , crezul celor treis slujitori ai capitalismului (Rothschild, Rockefeller si Soros) va fi pe mai departe dusă cu arma exploatării nemiloase. Alte comentarii ar fi de prisos. Experimentul profesorului suedez are și lacune, din păcate.

    Apreciat de 1 persoană

  5. De aceea ma enervez cind aud imbecili ca C Stefanescu, spunind ca PSD a dat. De unde PM dau? de la tacsu?Eu am mai spus, nici un guvern in lumea asta nu da nimic, doar imparte ce ia de la populatie. Ca unii o fac mai bine si altii mai prost si mai si fura, e altceva.

    Apreciază

  6. Experimentul profesorului a plecat de la o idee falsă asupra socialismului. Dacă punea problema ( de exemplu ) astfel cine învață până săptămâna viitoare 10 poezii , care să aibă fiecare 6 strofe, primește nota 10, cine învață 9 poezii, ia nota 9 și așa mai departe, câte poezii -atâtea puncte. Atunci altele erau rezultatele experimentului. În socialism s-a plătit munca, nu șmecheria,lenea și hoția ! Nici atunci nu s-a dus lipsă de asemenea specimene – nici o problemă. Culmea că acum cei din urmă sunt cei din dintâi. Acum, în capitalism, cine muncește nu are timp să câștige !

    Apreciat de 1 persoană

  7. Corect! Dar oare acum cand muncesc sa tin niste asistati sociali care nu vor sa munceasca( plus o clasa politica asa cum este) nu este acelasi lucru? Statul imi ia 45% din munca mea la salariu, plus 19% din tot ce cumpar.Deci mai mult de jumatate.In exemplul dat de voi si daca as invata de 10 tot 4 as lua.Deci care e diferenta?

    Apreciază

  8. Am scapat de dracu-comunismul ,si am dat de ta-su-un capitalism desantat in care banul a ajuns singurul d-zeu !Singura solutie viabila pt a nu decima planeta precum lacustele ,pt a-i imbogatii pe altii printr-un consumerism diabolic este adaoptarea stilului starilor scandinave ,un mix al celor doua si trecerea la cosumerismul ….SPIRITUALITATII PE PAINE !caci doar astfel nu disparem !

    Apreciază

    1. Nu confundati colonialismul din Romania cu capitalismul! Romania nu este o tara capitalista atat timp cat nu se dezvolta capitalismul autohton! Capitalisti sunt cei care ne-au coloniazat! In tarile scandinave socialismul a spalat pe creier populatia tat de rau ca in curand vor dispare, Suedia este aproape terminata!

      Apreciază

    1. chibutzurile sunt gospodarii mici, cu populatie si valori omogene si de multe ori membri sunt legati si prin legaturi familiale – este mediul ideal pt socialism. toti suntem socialisti cand vine vorba de familiile noastre: n-am o problema ca nevasta sa ia din banii mei sau sa le dau bani copiilor. cand populatia si valorile inceteaza sa devina omogene socialismul nu mai are nicio sansa, isi arata latura imorala si profund corupta.

      Apreciat de 1 persoană

  9. Iată că Socialismul continuă la noi. Statul chiar ia de la tine și dă la altul. Azi OlgutaVasilescu declară că :trecerea de la angajat la angajator era necesară,

    Apreciază

  10. Am o nepoată în Suedia. Era absolventă a Universității din București. Nu i-au recunoscut nici bacalaureatul. A muncit din greu, a dat acolo un alt bacalaureat, a urmat o nouă facultate, a absolvit-o, preda în învățământul suedez, efectua tot felul de munci suplimentare, de natură administrativă, și ca semn al recunoașterii muncii sale a fost numită director adjunct, la acea școală. A mers la directorul general si i-a cerut să-i mărească salariul de profesor corespunzător noilor atribuții. Directorul a tratat cu indiferență cererea nepoatei, ba mai mult, a început să-i facă șicane. În aceste condiții a renunțat la calitatea de director adjunct, și-a luat niște concedii medicale, între timp a născut o fetiță, bineînțeles e o suedeză, are circa două luni și jumătate, iar mama ei din România, cumnata mea, pensionară, și ea fostă profesoară, a plecat în Suedia pentru a o ajuta la creșterea fetiței. Cât privește pe nepoata mea, nu va mai manifesta exces de zel în muncă fiindcă efortul ei nu a fost recompensat.

    Apreciază

    1. Cred ca cineva minte. Diploma se echivaleaza in Suedia. Iar scoala din ro e mai apreciata decat scoala din Suedia. Liceul si facultatea din ro sunt de regula cu punctaj mai mare decat cele suedeze. Stiu precis gradul de dificultate impus in tara de origine( romania in cazul nostru) . Asa ca cineva a mintit… sau a fost la facultatea ecologica nestiuta de nimeni…

      Apreciază

  11. Ce este socialismul științific fără mișcarea muncitoreasca ? O busolă care,dacă nu o folosești poate să ruginească și trebuie aruncată peste bord.
    Ce este mișcarea muncitoreasca fără socialism?
    O corabie fără busolă care va ajunge oricum la celălalt țărm,dar dacă ar fi avut busolă,ar fi ajuns la țărm mai repede cu mai puține primejdii.

    Apreciază

Lasă un comentariu

Blog la WordPress.com.

SUS ↑